OM:

Vores madvaner fortæller en masse ting om vores livsstil, identitet og vores måde at være sammen på. I BISQUITfabrikkens filmtemadage om mad, forsøger vi at belyse og undersøge nogle af de temaer, der knytter sig til maden samt det at spise gennem 5 udvalgte film fra perioden 1966-2009.

FILMENE VISES LØBENDE PÅ SØNDAGE KLOKKEN 19.00 FRA D.9. SEPTEMBER 2012 TIL D.3. FEBRUAR 2013 i BISQUITFABRIKKENS LOKALER PÅ JÆGERSBORGGADE.


SULT

Sult fra 1966 er et mesterværk instrueret af Henning Carlsen baseret på Knut Hamsuns roman af samme navn. Filmen vises søndag d.7. oktober 2012 klokken 19.00. Den vises uden undertekster.
Om SULT
Fra filmens start fornemmer man hovedpersonens nervøse og paranoide tilstand, og har man læst indgangspassagen i selve romanen, aner man begyndelsen på en ydre og indre opløsning affødt af sult ...: ”Det var i den tid jeg gik omkring og sultede i Kristiania, denne forunderlige by som ingen forlader før han har fået mærker af den”.

Hovedpersonen, vis navn forbliver anonymt, er flyttet fra landet til byen Kristiania (i dag Oslo), i håb om at blive en anerkendt journalist og forfatter. På trods af et selverkendt talent lever han som fattig uden indtægt på randen af et samfund, hvor velfærd stadig er fremtid. Det, som er ham nærmest er en allestedsnærværende sult, der ikke stilles. På nær en enkelt person fremstilles de sociale relationer han indgår i, om end han selv opsøger dem, som angreb, modangreb eller blotte bemærkninger til forbipasserende, hvorpå han afprøver sin (mere og mere svindende) eksistens. En kvinde fra bourgeoisiet viser dog interesse og afleder hans opmærksomhed fra skriveriet og sulten. Men efter det første opildnede intime møde, afskriver kvinden hovedpersonen til fordel for en mand af herskabet.

Hovedpersonens feberagtige tilstand, affødt af en overdrevet mangel på mad, og det filmiske element, hvor der veksles mellem direkte tale og indre monolog (voice-over), fører os ind i henrykte forestillinger om hovedpersonens eget liv – især det fremtidige. Men illusionerne brister hver gang han stilles foran mad. I disse momenter vender han tilbage til en jordisk virkelighed, hvor maden bliver en materialitet, der synes at stå til hinder for hans stoiske selvdisciplin og dermed forfatterdrømme i storbyen.

Tema: Fravær af mad
For hovedpersonen i SULT er mad i reel forstand et fraværende element, dog ikke psykisk. Hovedpersonens iagttagelse af andre menneskers indtagelse af mad, får dem til at fremstå som dyr, der grådigt fortærer deres bytte. En tilstand af råhed og ligegyldighed, den standhaftige hovedperson tager afstand fra, fordi det ikke synes at tilkomme et menneske som ham. Men dette blot i andres selskab – i en scene finder man ham i en baggård, hvor han gnasker uanfægtet og uforstyrret på et kødben. Det forkvaklede og til tider anorektiske forhold til mad fremmaner en skærpelse af hovedpersonens sanser og han bliver overdrevet sensibel for udefrakommende impulser, der konstant indskriver sig på den, i forvejen forkrøblede og sultne, person. En tilstand, der undertiden gør ham vanvittig. Fra dette perspektiv refererer SULT ikke kun til fraværet af mad, men til et fravær af alt menneskeligt og civiliseret – alt det, der adskiller os fra dyr.

Om Henning Carlsen
Henning Carlsen (født 4. juni 1927 i Aalborg) fik med filmatisering af Knut Hamsuns roman SULT sit største internationale gennembrud. Han begyndte at lave kortfilm i halvtredserne og fulgte på mange måder den franske nybølge ind i tresserne med profetien om at skildre personlige fortællinger på film. Carlsens ’personlige fortælling’ i SULT er hans lighed med og fascination af hovedpersonens nervøse intensitet. Henning Carlsen har også instrueret kortfilmen ’De gamle’ (1951) og senest ’Erindring om mine bedrøvelige ludere’ (2012) – en filmatisering af den colombianske forfatter Gabriel García Márquezs roman af samme navn.

Læs mere:
Peter Kirkegaard: Sult – fra bog til film
Knut Hamsun: SULT

Tekst:Susanne Bøcker

Forelæsere på aftenen Heine Thorhauge Mathiasen