Dumplings er en Hong Kong gyserfilm fra 2004, instrueret af Fruit Chan Gor. Filmen blev udviddet fra novellefilm fra den østasiatiske gyserfilmsamling 'Three... Extremes'.
Filmen vises søndag d.9. september 2012 klokken 19.00.
Filmen vises søndag d.9. september 2012 klokken 19.00.
Om DUMPLINGS
Tidens tand er efter den tidligere tv-stjerne fru Li, eller sådan ser hun i det mindste på det. Hun længes efter lidenskab med sin rige mand, der er involveret i en kærlighedsaffære med hans unge og smukke massøse. For at genvinde og fastholde sin visnende skønhed, søger fru Li hjælp fra den mystiske Mei, der laver nogle særlige dumplings, baseret på en tusindårig gammel kinesisk opskrift forberedt med en hemmelig ingrediens, som Mei hævder virker foryngende.
Det viser sig dog at denne hemmelige ingrediens er fostre,
som skaffes fra abort klinikker. Dette bliver fru Li pinligt bevidst om allerede
fra begyndelsen, men i takt med at hun genvinder sin skønhed og ungdom, svinder
den moralske ængstelse ved at spise Mei’s dumplinger. Fru Li søger derfor mere
og mere potente midler. Muligheden kommer, da en femten årig teenager, fem
måneder henne i en incestuøs graviditet, henvender sig til Mei sammen med sin
mor og beder om at få foretaget en abort.
TEMA: SKØNHED, SEXUALITET OG MADKULTUR
Dumplings er ikke en gyserfilm i genre med Fredag d.13.
eller Poltergeist. Snarere ligger det uhyggelige i filmens tætte relation til vores
egen hverdag og de problematikker Mei’s dumplinger peger hen mod. I filmen er
der en scene, hvor Mr. Li spiser et æg, der i
sydøstasien kendes som Balut. Balut er befrugtede andeæg i et fremskredent stadie, som koges
levende og spises i skallen. Populært menes
de at være et elskovsmiddel
og betragtes som en sund snack med et
højt protein indhold.
I enhver madkultur er der en række produkter, retter
eller råvarer, der menes at besidde særlige egenskaber forbundet med helbredet,
seksuel aktivitet, skønhed osv. Men maden kan også være en måde at udtrykke
identitet på. Det er blevet smart at spise godt og at lave god mad. Maden kan
signalere status og økonomisk overskud, og gennem maden kan vi vise, at vi er
kultiverede og forbrugerbevidste mennesker. Med andre ord udtrykker maden også de psykiske og
kulturelle tilstande, vi som mennesker er underlagte.
Tekst: Gitte Kolbeck Kjær
Tekst: Gitte Kolbeck Kjær
Forelæsere på aftenen er Xiao Qun Bao og Boris Andersen